Venäjää leikisti kuvastudioprojektista

Helmikuun pimeänä aamuna ulkona on kirpeä pakkaskeli, mutta sisällä Helsingin Opetusviraston mediakeskuksen studiossa sytytellään valoja ja käynnistellään kameroita. On viimeinen kuvauspäivä kymmenosaisesta Venäjää leikisti- ohjelmasarjasta. Opettaja Svetlana Kaltenborn saapuu paikalle Danielan ja Sergeyn kanssa. Daniela Kaltenborn ja Sergey Ichtchenko ovat oppilaita, jotka ovat olleet mukana kaikissa ohjelmasarjan jaksoissa. He ovat olleet kärsivällisiä ja monitaitoisia esiintyjiä ja jaksaneet toistaa uusintaottoja monta kertaa.

Saan Svetlanalta päivän ohjelman käsikirjoituksen. Teksti on venäjän kielellä.  Itse en osaa venäjää, joten yritämme nopeasti päästä yhteisymmärrykseen siitä, mistä tekstissä on kyse. Samaan aikaan muu studiotiimi tekee valmistelujaan. Tekninen assistentti Ville Juvonen säätää kamerat ja valot, studiomestari Tuomas Hakkarainen tarkistaa langattomat mikrofonit ja mediasihteeri Mai-Lis Vierikko tekee lukuisia valmisteluja ja varmistaa sen, että esiintyjien tarpeet tulee huomioitua.

Harjoitteluun ei ole aikaa. Kuvauksiin on aikaa reilut kolme tuntia. Ohjelman lopullinen mitta on vain viitisen minuuttia, mutta yksi ohjelmajakso koostuu pienistä osasista, jotka kuvataan erillisinä ja liitetään yhteen. Yhtään ylimääräistä mietintäaikaa ei jää. Kiireen tuntua pitää silti yrittää välttää, sillä se näkyy ja kuuluu kuvassa ja äänessä.

Koska tiesin etukäteen, että lavastamiseen ei tule jäämään aikaa, päätin että kuvaamme koko viimeisen jakson sinisen taustakankaan edessä ja lavastamme kaiken jälkeenpäin. Käsikirjoitusta tutkiessamme saan selville, että tapahtumat sijoittuvat kadulle ja sirkukseen. Kuvittelen paikat nopeasti mielessäni, ja suunnittelen kuvaukset sen perusteella. Esiintyjillä ei ole kokemusta tällaisesta tilanteesta, joten varsinkin lasten on varmasti vaikea hahmottaa miltä lopullinen esitys tulee näyttämään. He ovat kuitenkin innokkaita ja seuraavat hyvin ohjeita.

Lasten mukana olleet pienet muovieläimet pääsevät myös rooliin sirkuksen eläiminä. Ne kuvataan ja sijoitetaan paikalleen jälkeenpäin. Lapset ovat oppineet viimeisen kuukauden aikana, että studiossa tapahtunut toiminta ja lopullinen ohjelma ovat kaksi eri asiaa. Televisio rajaa mukaan vain vähän siitä, mitä oikeasti tapahtui. Yhtenä kantavana ideana ohjelmaa tehdessä oli näyttää myös katsojille se, että televisioesitykset ovat illuusiota. Tämän vuoksi joissakin jaksoissa esineitä ilmestyy ja katoaa yllättäen.

Työ lähti käyntiin, kun projektisuunnittelija Annamari Kajasto Opetusvirastosta otti yhteyttä marraskuussa 2012, ja kysyi mahdollisuutta ohjelmasarjan tuottamiseen. Sarjan ensimmäisen jakson piti valmistua jo tammikuussa alkavalle venäjän etäopetuksen kerholle. Samaan aikaan kalentereissamme mediakeskuksessa oli tietenkin jo paljon varauksia.  Tästä ja studiotiimin rajatuista resursseista huolimatta, halusin yrittää ja koska muu tiimi tuki ajatusta, päätimme ottaa haasteen vastaan.

Svetlana Kaltenbornin opetusmetodina on käyttää paljon liikettä ja rytmistä toistoa yhdistettynä sanojen ääneen puhumiseen. Vaikka ohjelmiin laitettiin myös suomennos venäjänkielisen tekstin rinnalle, tuntui siltä, että oli helppoa oppia uuden kielen perusteita ilman tekstejäkin. Niinpä me studiotiimiläisetkin saimme huomata leikittelevämme venäjän kielen ilmaisuilla tavatessamme toisiamme kahvihuoneessa. Vieraan kielen oppimisesta tuli hirveän hauskaa. Yllätyimme myös, kuinka monet suomenkieliset sanat olivatkin kotoisin venäjän kielestä.

Kun kuvaukset on tehty, on tunnelma studiossa toisaalta helpottunut, mutta samalla lievä haikeus hiipii paidan alle. Viikkojen yhteistyö on hitsannut jotain sanomatonta yhteen. Nostamme maljat projektin päättymisen ja tehdyn työn kunniaksi. Paras on vielä kuitenkin edessä. Lasten keräillessä reput ja tavaransa he tulevat halaamaan ja sanovat, että voisimmepä tehdä tätä lisää. Sen palautteen siivittämänä on hienoa odottaa innolla uusia haasteita.

Timo K

Venäjää leikisti jakso nro 10 YouTubessa

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s