Näe, koe, kuuntele – mediamenetelmiä opettajille

Mediakeskukselta uusi menetelmäopas opettajille

Lataa kirjan pdf-versio klikkaamalla.

Nopeasti muuttuva mediaympäristö asettaa koululle vaatimuksen ylläpitää ja kehittää mediavälineillä toteutettavaa ja mediaa käsittelevää oppimista. Monilukutaito sisältääkin kuvan, äänen ja elävän kuvan lukutaidon. Oppaassa nähdään koulu ympäristönä, jossa oppilaiden median käyttötapoja on mahdollista syventää ja laajentaa.

Suomalainen opettaja on pedagogiikan asiantuntija, joka osaa soveltaa mediakasvatukselliset päämäärät toiminnaksi. Näe, koe, kuuntele -julkaisussa mediamenetelmiä työssään kehittäneiden opettajien ryhmä jakaa kokemuksensa lukijalle. Uutena toimintamuotona on eräänlainen pysäyttäminen.  Toiminnallisen tekemisen lisäksi opettajat pysähtyvät oppilaiden kanssa kuvien, äänten ja viestien äärelle. Median ilmiöitä tutkitaan yhdessä. Mitä ne tarkoittavat? Mihin ne pyrkivät?  Mikä minun kokemukseni niistä on? Nuorten vapaa-ajan median viihdekäytön sijaan menetelmissä tarjotaan luovia, hauskoja ja syvällisiäkin vaihtoehtoja median opetuskäyttöön.

Uudelle avautuminen, luovaan tilaan sukeltaminen, kokeileminen, tekemisen ilo, inspiraatio ja ilmiöiden yhdessä pohtiminen ovat mediapedagogisen kirjoittajaryhmän avainsanoja. Näitä kahtatoista pedagogia yhdistää osaaminen ja kokemus, joiden arvoa jaetaan näissä menetelmissä.

Kirjoittajaryhmä on perustettu Helsingin Opetusviraston Mediakeskuksessa vuonna 2011. Ryhmän kouluttajina ovat toimineet mediapedagogit Timo Kuohukoski ja Anne Seppänen, jotka ovat myös julkaisun pedagogisia tuottajia. Ryhmää on mentoroinut kirjailija-tutkija Sam Inkinen.

Näe koe kuuntele menetelmäkokonaisuus soveltuu niin peruskoulun kuin toisen asteen opettajien, sekä kirjastojen ja sosiaalialan käyttöön.  Menetelmissä edetään pikku askelin. Mediakasvatuksen vasta-alkaja pääsee alkuun mutkattomien ja lyhyiden mediamenetelmien avulla. Oppaan loppua kohden teksteissä edetään peruskoulusta lukioon ja kuvaillaan yhä laajempia ja suuritöisempiä kokonaisuuksia. Julkaisun mediamenetelmiä on kuitenkin mahdollista hyödyntää osittain, varioida, työstää ja kehittää edelleen.

Julkaisu lähetetään jokaiseen helsinkiläiseen kouluun viikolla 7.

Lisätietoa:
Erityissuunnittelija  Anne Seppänen
Mediakeskus, studiot

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s